Yara Yeri Fıtığı (İnsizyonel Herni)

Nedir?

Yara yeri fıtığı, daha önce yapılmış bir cerrahi işlem sırasında yapılan kesinin (insizyon) iyileşmediği veya yetersiz kaldığı bir bölgede oluşan bir karın duvarı fıtığı türüdür. Bu fıtık türü,  iç organların (bağırsak, karın zarı) veya diğer vücut dokularının ameliyat sonrası dönemde cerrahi kesinin çevresindeki doku ve kasların zayıfladığı veya hasar gördüğü noktalardan dışarı taşması şeklinde görülür. 

Belirtileri nelerdir?

  1. Karın ön veya yan duvarında şişkinlik veya kabarıklık: Karın fıtığı olan kişilerde karın bölgesinde belirgin bir şişkinlik veya kabarıklık gözlemlenebilir. Bu şişkinlik bazen öksürme, hapşırma veya ağırlık kaldırma gibi aktiviteler sırasında daha belirgin hale gelebilir.
  2. Ağrı veya rahatsızlık: Karın fıtığı ağrı veya rahatsızlık hissi ile ilişkilendirilebilir. Bu ağrı bazen hafif olabilir, ancak şiddetli ağrıya da yol açabilir.
  3. Bulantı ve kusma: Nadiren, karın fıtığı iç organların sıkışması nedeniyle mide veya bağırsak problemlerine yol açabilir. Bu durumda bulantı, kusma ve sindirim sorunları görülebilir.

Tedavisi

Yara yeri fıtığının tek tedavi şekli cerrahi tedavidir. Fıtık olan organ karına geri yerleştirildikten sonra fıtık kesesi alınır ve fıtığın çıktığı zayıf bölge yama (polipropilen mesh) yöntemiyle kapatılır. Uygun hastalarda bu işlem kapalı (laparoskopik) yöntemle yapılır.

Konforunuzu ertelemeyin

Yara yeri fıtığı belirtileri yaşadığınızı düşünüyorsanız veya böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız +90 516 16 40 500 numaralı ücretsiz danışma hattımızı arayarak bize ulaşabilirsiniz