Rektum, dışkının anüsten atılmadan önce biriktiği kalın bağırsağın 15 cm'lik son kısmıdır.
Hayvansal yağ, kırmızı et, yanmış veya füme et (mangal), şeker, hazır salam-sosis-sucuk gibi gıdaların tüketimi, şişmanlık, alkol, sigara kullanımı, ülseratif kolit gibi iltihaplı bağırsak hastalıkları, 50 yaşın üstünde olmak, erkek cinsiyet, ailede kanser hikayesi olması, kolon&rektum kanseri riskini artırıcı faktörlerdir.
Dışkılama düzeninizde meydana gelebilecek ishal, kabızlık gibi değişiklikler, bağırsakların tamamen boşalmaması hissi, kanlı-sümüksü dışkılama, dışkının incelmesi, karın ağrısı, kilo kaybı gibi şikayetleriniz varsa muayene için muhakkak bir genel cerrah muayenesi olmalısınız.
Rektum kanserinde, muayene ile birlikte kolonoskopi ve görüntüleme yöntemleri (MR, tomografi) teşhis için şarttır.
Hastalık erken bir evrede teşhis edildiyse bu hastanın ameliyatla hastalıktan kurtulma şansını arttırır. Yayılmış hastalıkta cerrahi maalesef sadece hastanın dışkılamasını sağlamak için yapılabilir.
Yukarıda bahsedilen şikayetleri yaşıyorsanız, ailenizde kanser öyküsü varsa, 40 yaşın üzerindeyseniz, geç kalmadan kolonoskopi yaptırarak rektum kanserinden kurtulma şansınızı arttırabilirsiniz.
Hoş Geldiniz! Lazerle, ağrısız, dikişsiz, hemoroid, anal fistül (apse), kıl dönmesi tedavisi için daha fazla bilgi edinin.